Vijveraanleg en onderhoud

Een vijver aanleggen is niet de minste klus, maar met de hulp en tips van GroenRijk Oosterhout wordt het een stuk makkelijker. Bij het aanleggen van een vijver moet u met een paar factoren rekening houden. De medewerkers in ons tuincentrum in Oosterhout hebben ervaring met het aanleggen van vijvers en weten precies hoe u deze moet onderhouden. Voor al uw vijverbenodigdheden, producten voor vijveronderhoud en handige tips kunt u bij ons terecht. 

Het aanleggen van een vijver 

Het aanleggen van een vijver kunt u op twee verschillende manieren doen. U kunt een voorgevormde vijver aanschaffen of zelf een vijver ontwerpen met vijverfolie. U kunt het beste eerst bekijken welke vorm de vijver moet krijgen, dan kunt u een beslissing maken. Een voorgevormde vijver is erg makkelijk, maar dan bent u gelimiteerd qua vorm. Wilt u een iets specifiekere vorm of grootte? Dan kunt u het beste vijverfolie aanschaffen en zelf een vijverontwerp maken. Hierna kun je beginnen met het graven van de vijver en het vullen hiervan. Tijdens het graven kunt u de vijver het beste op een plek afwisselend zon en schaduw. Als er teveel zon op de vijver schijnt dan is het gevolg dat er extreem veel algen groeien. Om van de vijver een geheel te maken kunt u ook nog eens kiezen uit verschillende vijverranden. 

Vijveraanleg-Vijveronderhoud-GroenRijk-Oosterhout

Vijver onderhoud

Als de vijver eenmaal gelegd is, dan bent u nog niet klaar. Een vijver heeft regelmatig onderhoud nodig om het levendig en gezond te houden. De vijver is gevuld met vissen en planten die een goed ecosysteem nodig hebben. Om hieraan bij te dragen kunt u het beste goede waterpompen en filters aanschaffen en monteren. Op deze manier blijft het water helder en kunnen de vissen gezond verder zwemmen. Ook is het belangrijk om de waterhardheid regelmatig te controleren. Check de KH waarde, GH waarde en de PH waarde om te weten of uw water de juiste waterkwaliteit heeft. 

5 tips voor het aanleggen en de onderhoud van een vijver

  1. Let bij het graven van de vijver op dat u graaft in plateaus. Dit is goed voor de gezondheid van de vissen en de waterplanten. 
  2. Koop speciale netten om ervoor te zorgen dat er geen bladeren in uw vijver vallen. Als bladeren toch vallen in de vijver en naar de bodem zakken, kunnen zij het ecosysteem verstoren en ervoor zorgen dat uw vissen overlijden. 
  3. Vergeet niet uw waterplanten regelmatig te snoeien. U kunt dit het beste doen in het begin van het voorjaar of najaar. 
  4. Verwijder de algen die in de vijver komen met de hand. Ook kunt u algen in de vijver voorkomen door anti-algenmiddel te gebruiken. 
  5. In de herfst is het van belang dat u de vijver goed schoonmaakt. Eventueel slib moet verwijderd worden! 

Meer informatie over vijveraanleg en onderhoud

Wilt u meer informatie over vijveraanleg of onderhoud? Kom dan langs bij ons tuincentrum in Oosterhout of neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag verder om ervoor te zorgen dat uw vijver in top conditie blijft. Voor alle benodigdheden voor de vijver bent u van harte welkom bij GroenRijk Oosterhout! Hopelijk tot ziens. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vijverafdeling