Taxus

Taxus kopen? Daarvoor moet u zeker even langskomen bij GroenRijk Oosterhout. De Taxus is een hele sterke winterharde haagplant en dit maakt de plant heel populair! Het is ook een goed alternatief voor de buxus, die vaak wordt aangetast door de buxusmot. Net als de buxus is de taxus geschikt om in allerlei vormen gesnoeid te worden.

Taxussoorten

Er zijn inmiddels zo’n 400 varianten van de taxus ontstaan en ontwikkeld! De verschillen tussen al deze soorten zijn vaak moeilijk te zien, omdat ze nauw aan elkaar verwant zijn. Alleen een echte expert ziet ze soms. Er bestaan zowel vrouwelijke als mannelijke taxussen. Voor het voortplanten van de soort en voor het groeien van bessen is een mix van beide soorten in de haag nodig. Populaire taxussoorten zijn:

  • Taxus media Hicksii (vrouwelijk)
  • Taxus media Hilii (mannelijk)
  • Taxus media baccata (vrouwelijk)

Taxus media is kleiner en compacter dan taxus baccata en hij groeit een stuk langzamer. Dit maakt de plant het best geschikt voor vormsnoei. Taxus bacatta is een hele gewilde conifeer en het best geschikt voor een haag. Deze soort kan ook worden gebruikt voor vormsnoei. De bessen van taxus bacatta zijn giftig voor mensen, maar vogels zijn er echt dol op! Wat alle taxussoorten gemeen hebben, zijn de donkergroene, platte naalden, roestbruine schors en rode besjes. De besjes groeien alleen aan de vrouwelijke varianten. Soms zijn deze besjes eetbaar voor mensen, de overige delen van de plant zijn giftig. Meer weten over verschillende taxussoorten? Vraag het in ons tuincentrum in Oosterhout!

Taxus kopen bij GroenRijk Oosterhout

Verzorging van de taxus

Een taxus heeft niet veel verzorging nodig. Plant hem in de volle zon of halfschaduw en zorg voor minimaal een halve meter afstand met andere tuinplanten, want de onderkant moet ook licht krijgen. Het belangrijkste is eigenlijk de drainage. Taxus houdt echt niet van natte voeten, dus maak de grond niet te nat. U hoeft maar één keer per jaar te snoeien. De taxus is makkelijk kort en smal te houden. Knip lekker veel weg, want taxus groeit altijd wel weer terug. Voeg twee keer per jaar wat hagenmest toe; in maart of april en in juni of juli.

Tips voor het planten van een taxus in uw tuin nabij Oosterhout

De taxus kan als enkele plant of als haag worden geplant. Als u voor de tweede optie gaat, moet er nog een keuze worden gemaakt, namelijk of u wilt beginnen met een kleine struik van 20 á 30 centimeter die u gaat opkweken of met een hogere struik voor direct het gewenste resultaat. Wij geven u graag enkele tips bij het planten van uw taxus:

  • Plant taxus altijd in de periode april t/m november. Taxus in pot kunt u het hele jaar door planten.
  • Bij een haag zijn drie struiken per strekkende meter voldoende.
  • Graaf als u een haag gaat planten eerste een geul, bij een enkele plant graaft u een gat.
  • Zet de taxusplanten met kale wortel op een rij langs de geul. Zorg voor een geleidelijke verdeling.
  • Plaats de struiken vervolgens op de goede diepte in de geul en vul de leegtes op met grond.
  • Goed aanstampen of aandrukken is erg belangrijk.
  • Geef de planten ruim water nadat u ze in de grond heeft gezet. Ook in de periode die volgt heeft taxus veel water nodig.

Taxus kopen bij GroenRijk Oosterhout

Taxus kopen bij GroenRijk Oosterhout

Voor een mooie taxus moet u zeker even langskomen bij GroenRijk Oosterhout. Wij hebben een breed assortiment planten met diverse soorten bomen, hagen, heesters, buxussen en taxussen. En natuurlijk allerlei andere planten. Kom snel eens bij ons langs voor het gehele assortiment! Heeft u vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer: 0162-451852 of stuur een e-mail naar: [email protected] Bekijk onze openingstijden en dan zien we u hopelijk snel! 

Lees meer over onze tuinplanten!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten